V iskanju radosti in veselja

Se spomnite, kdaj ste nazadnje začutili veliko radost ali veselje celotne vaše biti, istočasno v telesu, čustvih in mislih? Tako veselje, ki vas je napolnilo z energijo, da bi lahko skakali do stropa in celo noč počeli stvari, ki so vam všeč. Verjetno so taki trenutki bolj redki, morda se jih nekdo sploh ne spomni ali pa segajo daleč v preteklost. Čisto radost, veselje lahko opazimo pri majhnem otroku. Vsak otrok je rojen svoboden, zna izraziti veselje. To je naravno stanje otroka, predvsem dojenčka. Vsako čustvo, vsak dražljaj, ki prihaja od zunaj ali od znotraj, sproži ugodje ali neugodje. Odzivno je celo telo, ob ugodju se veselje in radost izražata skozi telo, kot pri vseh mladih živalih….hodijo, skačejo zaradi veselja.

Z razvojem in s kulturnim prilagajanjem, pa del te živosti in sposobnosti naravnega odzivanja, občutka čistega veselja, izgubimo. S socializacijo se oblikujejo v naših telesih in prepričanjih ovire in blokade. Blokade v telesu opazimo v kroničnih napetostih, žalosti, obupu,nezadovoljstvu,… ki lahko prerastejo v bolečino ali bolezen. Osnovane so na potlačenih, zatrtih, prikritih občutkih in čustvih. Razvije se razdvojenost med telesom in duhom (egom), pretrgana je energetska povezava med glavo in telesom, med mislimi in občutki. Naša družba bazira na konceptu moči, krivde in sramu. Vemo, kako zmagati, ugajati, se podrediti, prilagoditi, ne pa kako se veseliti. In zares malo ljudi se je zmožno počutiti dobro, še manj pa zares občutiti veselje. Pravo veselje je tisto, ki v nas sproži val energije, vitalnost, vse je na pravem mestu….

Žal zunanja svoboda ali neodvisnost za doživljanje veselja ni dovolj. Posameznik mora imeti tudi notranjo svobodo, to je, svobodo, da izrazi svoja občutja prosto in svobodno.

Notranja svoboda se izraža preko miline, privlačnosti, elegance telesa, v njegovi mehkobi in živosti. Je odgovor na osvobojenosti krivde, sramu in samozavedanja. Je kakovost bivanja, kar posedujejo vse divje živali, je pa odsotno pri večini civiliziranih bitij. Je fizični izraz nedolžnosti, način delovanja, ki izraža spontanost, brez prevar in iskreno/resnično do sebe, kot je lepo povedal Alexander Lowen.

Svoboda, gracilnost in lepota so naravni atributi vsakega človeškega organizma. Svoboda je odsotnost notranjih preprek prehodu občutkov, gracilnost je izražanje tega prehoda skozi gibanje , lepota je manifestacija notranje harmonije, ki rodi ta prehod. To označuje zdravo telo in zdrav um.

 

Dve stvari sta v življenju najtežji: biti iskren do sebe in sprejeti sebe takega kot si.

Skozi osvobajanja lastnih omejitev, blokad, razumemo sebe vse bolj in bolj. Ko spoznavamo sebe bolj in bolj, ko gremo globlje v naše izkušnje, si pridobivamo tudi pogum soočiti se strahovi in travmami, ki smo jih doživeli na svoji razvojni poti, brez zanikanj in potlačitev. In tako integriramo v odraslo življenje kvalitete, ki so značilne za majhne otroke in omogočajo v polnosti občutiti in izraziti samega sebe in doživljanje polnega veselja.

Iskreno vam želim, da ponovno v sebi odkrijete pristnost otroškega veselja in radosti. 

Se beremo, 

Branka

About the author

V BRST psihologiji združujem vsa svoja znanja in se posvečam psihoterapijamn in osebnostnim treningom, kjer uporabljam metode vedenjsko-kognitivne terapije in medicinske hipnoze. Obenem izvajam psihološka testiranja za medicino dela, vodim različna izobraževanja, predavanja in delavnice ter sodelujem z več podjetji in organizacijami, kjer svetujem na področju razvoja kadrov.

Related Posts